Start Planning
Crăciunul

Crăciunul 2024, 2025 și 2026

Crăciunul a fost sărbătorit în România încă de la introducerea creștinismului pentru prima oară, cu multe secole în urmă. Singura excepție a fost între anii 1948 și 1989, când sărbătorirea Crăciunului s-a interzis oficial, în perioada regimului comunist din România.

AnDataZiSărbători legale
202425 decembriemiercuriCrăciunul
26 decembriejoiA doua zi de Crăciunul
202525 decembriejoiCrăciunul
26 decembrievineriA doua zi de Crăciunul
202625 decembrievineriCrăciunul
26 decembriesâmbătăA doua zi de Crăciunul
Vă rugăm să derulați în partea de jos a paginii pentru datele din anii anteriori.

Ca și în alte țări ortodoxe de răsărit, sezonul Crăciunului începe oficial cu Adventul, cu șapte săptămâni înainte de ziua de Crăciun, pe 14 noiembrie. Cu toate acestea, pregătirile se intensifică pe 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, și se termină pe 7 ianuarie, de Ziua Sfântului Ioan Botezătorul.

În cea mai mare parte a acestei perioade lungi, credincioșii evită să consume carne și alte alimente provenite de la animale. În mod tradițional, uleiul nu trebuie folosit miercurea și vineri, iar Ajunul Crăciunului este zi de post. Cu toate acestea, mai există destule “zile de excepție”.

Atmosfera se schimbă dramatic la 1 decembrie, când străzile sunt împodobite cu luminile de Crăciun. Sfântul Nicolae vine să ofere cadouri copiilor în ziua de 6 decembrie. Copiii își pun cizmulițele, așteptând bomboane, dulciuri sau cărți. Dacă n-au fost cuminți în acel an, s-ar putea să găsească în cizme nuielușe.

Când sosește 20 decembrie, pregătirile pentru Crăciun intră în linie dreaptă. Se sacrifică porcii pentru cina de Craciun și se cumpără brazii. Pe 23 decembrie, “Ajunul ajunului de Crăciun”,brazii de Crăciun trebuie să fie gata decorați, iar copiii se duc să colinde prin cartierele învecinate, sperând să primească prăjituri.

Românii dau o mare importanță muzicii de Crăciun și chiar au inventat un gen special pentru această ocazie, numit “colindă”. Colinda folosește versuri asemănătoare cu cele ale imnurilor care descriu nașterea lui Hristos, dar le combină cu cele din muzica în stil românesc tradițional, rezultatul fiind cu adevărat unic.

Anii trecuti

AnDataZiSărbători legale
202325 decembrieluniCrăciunul
26 decembriemarţiA doua zi de Crăciunul
202225 decembrieduminicăCrăciunul
26 decembrieluniA doua zi de Crăciunul