Start Planning
Paștele Ortodox

Paștele Ortodox 2025, 2026 și 2027

În România, Paștele este sărbătorit conform calendarului iulian folosit de Biserica Ortodoxă Răsăriteană, în vreme ce bisericile catolice, protestante și alte biserici occidentale folosesc calendarul gregorian. De cele mai multe ori, “Paștele ortodox” vine ceva mai târziu decât data Paștelui neortodox.

AnDataZiSărbători legale
202518 aprilievineriVinerea Mare
20 aprilieduminicăPaște ortodox
21 aprilieluniA doua zi de Paște ortodox
202610 aprilievineriVinerea Mare
12 aprilieduminicăPaște ortodox
13 aprilieluniA doua zi de Paște ortodox
202730 aprilievineriVinerea Mare
2 maiduminicăPaște ortodox
3 mailuniA doua zi de Paște ortodox
Vă rugăm să derulați în partea de jos a paginii pentru datele din anii anteriori.

În România, atât Ziua Paștelui Ortodox, cât și ziua de luni după Paște sunt sărbători legale. Paștele Ortodox este sărbătorit în alte 23 de țări, în afară de România, inclusiv Rusia, Grecia și statele vecine Ucraina și Bulgaria. În total, aproximativ 250 de milioane de oameni sărbătoresc Paștele Ortodox în fiecare an în întreaga lume.

Bisericile ortodoxe din România folosesc liturghii speciale în timpul serviciilor religioase pascale, care se desfășoară în întreaga țară. De asemenea, familiile se reunesc acasă pentru a se bucura şi a fi împreună. Cina de Paște va include în mod obișnuit, ca fel principal, friptură de miel, condimentat cu ierburi aromate, ouă roșii și diferite legume. Este posibil să întâlniți, de asemenea, “drob”, un amestec de carne de miel, legume și condimente.

Ouăle pascale sunt decorate foarte frumos în România, cu modele rafinate, fiind create prin aplicarea unui strat de ceară topită și gravarea lor cu un ac special. Ouăle roșii, menite să simbolizeze sângele vărsat al lui Cristos, sunt cele mai frecvente, dar veți întâlni și ouă vopsite în galben, verde, albastru sau negru. Modelele populare includ cruci, frunze, animale și o scenă întreagă, numită “Poteca pierdută”, pe care s-au rătăcit sufletele care merg spre Ziua Judecății.

Românii au obiceiul ciocnirii ouălor de Paști, cu convingerea că acest lucru va asigura întâlnirea cu proprietarul celuilalt ou în Viața de Apoi. Ei păstrează, de asemenea, lumânări folosite în timpul slujbei de Paști, considerându-le un simbol al protecției divine.

Un simbol deosebit al Paștelui la români este imaginea purtând o cruce și un miel pascal, acestea fiind este menite să reamintească de Hristos, Mielul lui Dumnezeu, despre care creștinii cred că a murit și a înviat din nou pentru a le ispăși păcatele. Puteți vedea această imagine prin case sau chiar afișată public în timpul sezonului pascal din România.

Anii trecuti

AnDataZiSărbători legale
20243 maivineriVinerea Mare
5 maiduminicăPaște ortodox
6 mailuniA doua zi de Paște ortodox
202314 aprilievineriVinerea Mare
16 aprilieduminicăPaște ortodox
17 aprilieluniA doua zi de Paște ortodox