Start Planning
Ziua Marii Uniri

Ziua Marii Uniri 2024, 2025 și 2026

Ziua Marii Uniri în România este sărbătorită anual la 1 decembrie, pentru a comemora expansiunea României până la, aproximativ, granițele sale actuale, în urma Primului Război Mondial. La această dată, Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au alăturat României în 1918.

AnDataZiSărbători legale
20241 decembrieduminicăZiua Marii Uniri
20251 decembrieluniZiua Marii Uniri
20261 decembriemarţiZiua Marii Uniri
Vă rugăm să derulați în partea de jos a paginii pentru datele din anii anteriori.

De Ziua Națională, românii își arborează drapelul național, care reprezintă cele trei regiuni majore ale țării. Banda albastră reprezintă Transilvania, banda galbenă Țara Românească și banda roșie Moldova.

Regiunea Bucovina s-a reunit cu România în 1918, dar a fost inițial una dintre regiunile Moldovei, timp de secole. A fost preluată de polonezi, de turci, de ruși și, în cele din urmă, a căzut în mâinile austriecilor în 1774. După dezintegrarea Austro-Ungariei, în urma primului război mondial, atât rebeli români, cât și ucraineni au revendicat și au luptat pentru controlul asupra Bucovinei. Cu ajutorul forțelor poloneze, însă, România a câștigat teritoriul.

Basarabia, care corespunde în mare măsură actualei națiuni moderne Moldova, a fost inițial parte a Moldovei românești, dar a fost pierdută în fața turcilor și apoi a Imperiului Rus. Pentru o scurtă perioadă, a revenit României după primul război mondial.

Principala achiziție în 1918 a fost Transilvania și regiunile adiacente Banat, Crisana și Maramureș. Delegați reprezentând românii care trăiesc în aceste zone s-au întâlnit în orașul transilvănean Alba Iulia la 1 decembrie 1918, pentru a vota în unanimitate unificarea cu România. Aproximativ 100.000 de persoane au participat la întâlnirea de la Alba Iulia, iar declarația de unire cu România a fost citită cu voce tare mulțimilor.

Transilvania era regiunea de bază a vechiului regat dacic, care este considerat un fel de precursor al României moderne. Dacia a fost cucerită de Imperiul Roman, dar mai târziu abandonată. Apoi a fost cotropotă de un șir lung de triburi nomade, războinice. Maghiarii, actualii unguri, au sosit în secolul al IX-lea e.n. și au condus Transilvania timp de mai mulți ani. Cu toate acestea, Transilvania a devenit mai târziu un principat independent, iar populația sa românească a crescut treptat în această perioadă. În 1683, Transilvania a fost dobândită de Imperiul Habsburgic austriac.

Odată ce Transilvania și celelalte provincii au votat pentru a se alătura României în 1918, România aproape s-a dublat ca teritoriu. Ungaria a protestat pentru că peste 30% dintre transilvăneni erau maghiari, însă românii au fost majoritari și au votat să se unească cu ţara mamă.

Anii trecuti

AnDataZiSărbători legale
20231 decembrievineriZiua Marii Uniri
20221 decembriejoiZiua Marii Uniri