Start Planning
Rusalii Ortodox

Rusalii Ortodox 2024, 2025 și 2026

Duminica și Lunea Rusaliilor sunt sărbători foarte importante în România. Aceasta este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox.

AnDataZiSărbători legale
202423 iunieduminicăRusalii
24 iunieluniA doua zi de Rusalii
20258 iunieduminicăRusalii
9 iunieluniA doua zi de Rusalii
202631 maiduminicăRusalii
1 iunieluniA doua zi de Rusalii
Vă rugăm să derulați în partea de jos a paginii pentru datele din anii anteriori.

Duminica Rusaliilor se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

Slujbele bisericii ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfășoară în dimineața zilei de duminică a Rusaliilor și toată lumea este încurajată să poarte roșu. Roșul înseamnă focul Duhului Sfânt care pogoară peste Apostoli. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă foarte mare, împreună cu familia și prietenii.

De-a lungul serii Rusaliilor și în zilele următoare, vor avea loc mai multe evenimente culturale, inclusiv dansuri, cântări și piese de teatru. Multe dintre aceste sărbători vor combina în festivități unele tradiții folclorice

Sărbătoarea Rusaliilor este, de asemenea, cunoscută sub numele de Rusalii în România, în special în zonele rurale ale țării. Rusaliile se referă la credințe și superstiții vechi, care până în ziua de astăzi sunt încă practicate cu ocazia Cincizecimii.

În tradiția folclorică, în Joia Mare (joia dinaintea Paștelui), toate spiritele neliniștite ale fetelor moarte de tinere se ridică şi cutreieră pământul. Aceste spirite iau forma unor zâne și a altor ființe fantastice, călătoresc prin păduri și se adună în apropierea apelor. Cântecele lor se spune că îi fac pe oamenii să-şi piardă minţile și că, dacă vezi unul, vei înnebuni până în momentul în care ești curățat de aceste viziuni. De Cincizecime, aceste spirite trebuie întoarse în forma lor adevărată, de aceea se țin unele ceremonii speciale.

Un grup de bărbați îmbrăcați în haine tradiționale românești și cunoscuți sub numele de Călușari, o societate secretă a bărbaților care au datoria de a lupta împotriva acestor spirite, fac un dans special pentru a le îndepărta. Acest dans are loc pe străzi, în curțile oamenilor afectați și în piețele publice, pentru a proteja orașul. Dansul se desfășoară numai în lunea Rusaliilor.

În acest moment, Călușarii îi vor ajuta și pe cei bolnavi. Este convingerea românilor că acești dansatori pot face boala să părăsească trupul dacă te întinzi pe pământ și ei sar peste tine, dar numai de Cincizecime.

Alte tradiții includ binecuvântarea unor crenguțe de nuci și de lămâiță, astfel încât acestea să poată fi atârnate pe la uși sau purtate în buzunare pentru a aduce noroc pe tot parcursul anului. Ușile exterioare ale caselor sunt adesea frecate cu ulei de usturoi pentru a împiedica intrarea spiritelor rele, iar oamenilor le este interzis să se certe în aceste două zile, pentru a nu atrage spiritele pe pământ.

Anii trecuti

AnDataZiSărbători legale
20234 iunieduminicăRusalii
5 iunieluniA doua zi de Rusalii
202212 iunieduminicăRusalii
13 iunieluniA doua zi de Rusalii