Start Planning
Ziua Unirii

Ziua Unirii 2025 și 2026

România a înființat recent o nouă zi de sărbătoare oficială, numită “Uniunea Principatelor României”. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de Ziua Unirii și, uneori, “Ziua Micii Uniri”, care o deosebește de Ziua Națională, numită și Ziua Marii Uniri.

AnDataZiSărbători legale
202524 ianuarievineriZiua Unirii Principatelor României
202624 ianuariesâmbătăZiua Unirii Principatelor României
Vă rugăm să derulați în partea de jos a paginii pentru datele din anii anteriori.

Ziua Unirii este sărbătorită în România la 24 ianuarie, pentru a comemora unirea celor două “Principate dunărene” ale Țării Românești și Moldove,i în 1862. Aceasta a marcat începutul statului modern al României. Ziua Națională, pe de altă parte, sărbătorește alipirea Transilvaniei și a altor provincii pentru a forma unirea cea mare de la 1 decembrie 1918.

Țara Românească și Moldova au existat ca națiuni independente sau vasale de la sfârșitul secolului al XIV-lea, fiind regiuni disputate între Rusia și Imperiul Otoman, la care au fost anexate de secole. În 1821, Rusia a cucerit estul Moldovei de sub controlul turcilor. Această zonă a devenit mai târziu statul modern al Moldovei, la frontiera de est a României.

În anii 1840, au existat câteva încercări de a uni Țara Românească și Moldova, dar toate au eșuat. Lucrurile s-au schimbat în 1856, când cele două principate au devenit independente de Imperiul Otoman sub toate aspectele, mai puțin numele. Tratatul de la Paris, semnat după Războiul din Crimeea, a permis doar o “uniune formală minimală cu două tronuri separate” pentru cele două provincii. Cu toate acestea, românii au profitat de faptul că tratatul nu a specificat faptul că cele două tronuri trebuiau ocupate de domnitori diferiți.

În 1859, atât Moldova, cât și Țara Românească l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza drept conducător comun. La 24 ianuarie 1862, cele două națiuni au fost unite oficial, iar în 1866 a fost adoptată noua denumire – “România”. A fost adoptată și o nouă Constituție, în 1866, consolidând uniunea. În cele din urmă, din 1877 până în 1878, România a ieșit victorioasă declarând și câștigând independența deplină față de Imperiul Otoman.

Anii trecuti

AnDataZiSărbători legale
202424 ianuariemiercuriZiua Unirii Principatelor României
202324 ianuariemarţiZiua Unirii Principatelor României